Films die inspireren en aanzetten tot ontwikkeling


Om te leren en te inspireren organiseert GoedVolk met enige regelmaat filmvertoningen. Hieronder een overzicht van films die wij inmiddels vertoond hebben:

Normal is Over 1.1 – persoonlijke screening + online nabespreking

Op donderdagavond 16 april 2020 organiseerden SDG House Campus Landgoed Zonheuvel en de Stichting GoedVolk een online nabespreking van de indrukwekkende en internationaal bekroonde film ‘Normal is Over’ van Renée Scheltema. De filmmaker en onderzoeksjournalist nam vanuit Zuid-Afrika deel aan de online nabespreking.

Als gevolg van corona was het iet mogelijk de film met alle bezoekers in één ruimte te bekijken. In plaats daarvan vroegen we alle deelnemers de film voorafgaande aan de nabespreking zèlf, via internet te bekijken.

Over de film ‘Normal is Over’

‘Normal is Over’ schetst de oorzaken van onze planetaire problemen: klimaatverandering, het uitsterven van diersoorten, de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, inkomensongelijkheid en de industriële productie van voedsel. Ook het corona virus is een symptoom en komt voort uit de manier waarop we met de aarde omgaan.

De film laat ons de ongelofelijke ingewikkelde knoop zien waarin we als samenleving zitten en leidt ons van oorzaak naar gevolg naar oplossing. Aan welke eindjes we moeten trekken om die knoop weer los te krijgen? Met een diepzinnige en verrassende kijk op ons financieel-economische systeem. De oplossingen liggen binnen handbereik, we moeten ze willen zien en benutten.

“Alleen ga je harder, maar samen kom je verder”

We vertoonden de film aan iedereen in Utrechtse Heuvelrug die richting geeft aan de samenleving: beleidsmakers, docenten, ondernemers en wie dit vraagstuk ter harte neemt. We wilden bijdragen aan inspiratie, verbinding, bewustwording en dialoog om onze - lokale -  samenleving weer een stapje verder te brengen. Ook niet-inwoners van Utrechtse Heuvelrug waren uitgenodigd om de documentaire met ons te beleven.

Uiteindelijk keken ruim 100 mensen de film en deden ruim 30 mensen ook mee aan de online nabespreking. Met een persoonlijke bijdrage maakten de kijkers het voor ons niet alleen mogelijk het event te organiseren, maar steunden zij ook Renée Scheltema’s New Normal Foundation: “To create meaningful change for a regenerative planet”

 

Screening ‘Plastic Paradox’ op 8 oktober 2019

Op 8 oktober 2019 organiseerde GoedVolk een vertoning van de indrukwekkende film Plastic Paradox. De screening vond plaats in de week voorafgaande aan het PlasticVrij Festival Utrechtse Heuvelrug. Op dit festival was Merijn Tinga ook aanwezig zijn om ‘zijn bijzondere verhaal’ met het aanwezige publiek te delen.

Drieluik: ‘Samen naar een duurzame Heuvelrug’

In de eerste helft van 2018 organiseerde GoedVolk een inspirerend drieluik naar een betere samenleving.

Deel 1 van het drieluik: De adembenemende film 'Albatross'

Op 24 april bekeken ongeveer 80 Heuvelruggers de indrukwekkende documentaire Albatross in Conferentiecentrum Zonheuvel. De film gaat over de grootste kolonie albatrossen in de wereld op Midway, een archipel midden in de Stille Oceaan, en de schade die de plasticsoep in deze kolonie aanricht. De Amerikaanse fotograaf en filmmaker Chris Jordan, die acht jaar werkte aan Albatross was aanwezig om zijn film in te leiden en met ons na te bespreken.


Deel 2 van het drieluik: De inspirerende film 'Tomorrow'

Op 10 april vertoonde we de film 'Tomorrow', een inspirerende documentaire van Cyril Dion en actrice Mélanie Laurent. Ruim 40 bezoekers bezochten in het Cultuurhuis Doorn die film over een immer uitdijende groep idealisten onder de naam Tomorrow. Het betreft inmiddels een beweging die de problemen waarmee onze planeet kampt, tracht aan te pakken. Gewoon door klein te beginnen. De boodschap is kort en krachtig: Om echt het verschil te maken in het streven naar een betere wereld, waarbij mens, dier en natuur met elkaar in harmonie leven, is het belangrijk om klein en dicht bij huis te beginnen. Tegen de tijd dat je namelijk de politiek en de economie bewerkt hebt, heb je vele kostbare decennia verloren en dat is tijd die onze uitgewoonde planeet niet meer heeft. De term 'morgen' is een excuus om nooit aan goede voornemens te beginnen. Want morgen bestaat immers niet, omdat deze nooit aanbreekt.


Deel 3 van het drieluik: De MeetUP!

“Do we allow ourselves to feel deeply enough that it transforms us….. and our future?” Daarover ging het op 24 april tijdens de afsluitende MeetUP. We blikten terug en vooruit: Wat hebben de films voor ons betekend? En wát kunnen wíj doen om onze leefomgeving op de Utrechtse Heuvelrug te verbeteren? We definieerden 5 kernideeën, waaruit we er twee kozen om mee aan de slag te gaan: 1) Het terugdringen van de groeiende hoeveelheid plastic op de Utrechtse Heuvelrug en 2) Bewustwording en het zichtbaar maken van lokale initiatieven op het gebied van Duurzaamheid.

Heb je nou geen gelegenheid gehad de films of de MeetUP te bezoeken, maar wil je wel meedoen? Meld je dan alsnog even bij ons aan via info@goed-volk.net. We kunnen alle hulp gebruiken!

Vertoning film ‘Down to Earth’ groot succes

Op 10 januari 2017 organiseerde GoedVolk een vertoning van de indrukwekkende film Down to Earth. Op zoek naar een nieuw perspectief en zingeving leefden Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen vier jaar in Noord-Amerika samen met een Indianenstam. Daar ontstond het idee om de wijsheid van de stamoudsten op film vast te leggen. Het gezin trok daarop een jaar rond de wereld op zoek naar de verborgen Wisdom Keepers en leefden bij verschillende volksstammen op zes continenten. De film voert de kijker van de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari-woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India. Hun ontmoetingen met de Keepers of the Earth laten niemand onberoerd.


Ruim 150 mensen kwamen op de film af die speciaal werd ingeleid door Bianca Rikels van de Down to Earth Foundation. Geheel in de geest van de film was de toegang gratis. Bezoekers werd gevraagd een vrijwillige donatie aan de Foundation te doen. Hiermee is een bedrag van € 650,- opgehaald hetgeen in zijn geheel aan de Down to Earth Foundation ten goede kwam.

Omdat bleek dat de documentaire voor veel mensen enige 'bezink-tijd' vraagt en omdat de behoefte om wat te doen wordt aangewakkerd, nodigde GoedVolk iedereen uit om op donderdag 12 januari bij haar maandelijkse bijeenkomst aan te sluiten. Tijdens deze bijeenkomst werd gekeken worden op welke wijze aan de gedachten van People Powered Change invulling gegeven kan worden. Welke initiatieven kunnen we met elkaar op pakken en omarmen om de lange termijn houdbaarheid van onze prachtige leefomgeving te borgen?