Festival Plasticvrij Utrechtse Heuvelrug


Wanneer:
12 oktober 2019 @ 12:00 – 17:00
2019-10-12T12:00:00+02:00
2019-10-12T17:00:00+02:00
Waar:
Cultuurhuis Pleiade, Doorn
Kerkplein 2
3941HV Doorn
Kosten:
Gratis
Contact:

Samen naar plasticvrij in 2026!Samen naar minder!

Plastic. We gebruiken het allemaal, elke dag. We weten dat het een probleem vormt in onze leefomgeving. We willen er wel ‘iets’ aan doen. Maar wat? Hoe dan? Op 12 oktober organiseren we het Festival Plasticvrij in Doorn. Een dag vol evenementen om jou te inspireren. Hoe je morgen stappen kunt zetten die bijdragen!

Inspiratie, Inhoud en Ontmoeting

De dag vangt aan met Plogging Utrechtse Heuvelrug. Vanuit de verschillende dorpen op de Utrechtse Heuvelrug komen ‘Ploggers’ naar Doorn om zich te verzamelen op het Festivalterrein.

Om 12:00 uur is hier de centrale start van het Festival Plasticvrij met een bijzondere opening in samenwerking met Bas Jurres (Club van Rome Nederland). De rest van de dag zijn er volop gratis activiteiten zoals workshops voor volwassenen, spelletjes voor kinderen, lezingen door landelijk bekende sprekers, er zijn exposities en is er een informatiemarkt waar je ook met deskundigen en betrokkenen kunt spreken. Je steekt wat op over hoe je je plastic footprint kunt verminderen op een manier die helemaal past bij deze tijd en bijdraagt aan een schonere toekomst.

Het programma loopt de hele middag door en is goed te combineren met een wandeling in de bossen van Doorn of een bezoekje aan de vele café’s. Het festival begint om 12.00 u en duurt tot 17.00 u. Het evenement speelt zich deels binnen en buiten het Cultuurhuis in Doorn af.

Festival Plasticvrij activiteiten* 

12.00
  12.00
  • Doorlopend kennis- en informatiemarkt op het Kerkplein met workshops en demonstraties voor plasticvrije alternatieven
  12.00
  • Doorlopend workshop plastic bloemen maken o.l.v. Heuvelrugse kunstenaars
12.45
13.00
  • Heuvelrugse kunstenaars aan zet. Introductie van het Kunstwerk Plasticvrij.
13.30
14.00
14.00
  • Poppenkastvoorstelling voor de allerkleinsten i.s.m. Rein van der Pol, één van de bedenkers van het Sinterklaasjournaal
14.30
  • Debat & Dialoog. Sprekers in gesprek met verpakkings- en afvaldeskundigen.
  15.00 
  • Poppenkastvoorstelling
15.15
15.45
  • Lagerhuis – Debat tussen de generaties over de toekomst
  16.00 
  • Poppenkastvoorstelling
16.30
  • Onthulling van het kunstproject met alle deelnemers

 

*Opgepaste momenten gedurende het programma is er Ren je Rot, de actieve kennisquiz voor de jeugd en kun je op de galerij van het Cultuurhuis de expositie Plasticvrij bezichtigen, luisteren naar de inspirerende teksten van dorpsdichter Gera Pronk en muziek van Van Piekeren

Wat verder goed is om te weten!

Voorafgaande aan het festival en ter inspiratie draaien we op dinsdagavond 8 oktober in de Raadszaal van het Cultuurhuis de indrukwekkende film ‘Plastic Paradox’. Via Eventbrite lees je meer informatie en reserveer je kaartjes.

Verder vragen wij jou en ook de andere inwoners van de Utrechtse Heuvelrug nu al om hulp. Het doel: Samen in kaart brengen hoeveel afval er in de gemeente Utrechtse Heuvelrug op straat ligt en waar ligt dat vooral ligt. Help je mee? Dat zou fantastisch zijn! Kijk snel bij ‘Zwerfaval in Beeld!’ hoe je kunt bijdragen!