FAQ – Plogging Utrechtse Heuvelrug 2019


Plogging? Wat is dat? Kan ik dat ook?
Ploggen of plogging komt van het Zweedse woord ‘plocka’, wat verzamelen betekent en het woord jogging. Het concept komt dus uit Zweden waar steeds meer mensen tijdens het joggen zwerfaval verzamelen en dat na het lopen in de vuilnisbak gooien. Natuurlijk kan jij dat ook!

Ik ben geen hardloper, kan ik toch meedoen met de Plogging?
Jazeker, je mag ook ‘Pliken’ (Ploggen en hiken) of ‘Plandelen’ (Ploggen en wandelen), als je maar op tijd (uiterlijk om 15:00 uur) bij de finish in Doorn kan zijn.

Hoeveel Ploggers mogen er mee doen?
Aan de eerste editie van Plogging Utrechtse Heuvelrug kunnen maximaal 500 lopers

meedoen. Het is echter ons doel Plogging Utrechtse Heuvelrug jaarlijks terug te laten keren, met als uiteindelijk doel: deelname door tenminste 2026 lopers in 2026. Waarom 2026? Omdat we onze zinnen hebben gezet op een Plasticvrije Utrechtse Heuvelrug vóór het jaar 2026!

Mag ik zelf een groep of een team samenstellen? 
Jazeker, nadat je het startpakket hebt opgehaald mag je met je eigen team (max. 15 personen) een eigen route lopen. Bijvoorbeeld door je eigen wijk, vanaf je eigen dorp of een mooie route over de paden van de Utrechtse Heuvelrug. Uiteraard waken jullie als groep over de eigen veiligheid. Desgewenst mag je de groep door een fietser laten begeleiden.

Ploggen, heeft dat wel zin? Binnen de kortste tijd ligt er weer overal rotzooi.
Bewustwording en de industrie en ondernemers ervan proberen te overtuigen dat er duurzame oplossingen voor plastic gevonden moeten worden is belangrijk. Maar in de tussentijd is het van belang te zorgen dat er geen plastic en ander niet afbreekbaar afval in ons ecosysteem terecht komen. Ook is het van belang te zorgen dat dieren geen plastic binnen krijgen.

Waar is de start van Plogging Utrechtse Heuvelrug?
Je kan starten in meerdere kernen op de Utrechtse Heuvelrug. Er zijn startpunten in Amerongen, Leersum, Maarn, Driebergen en Doorn (Let op! Afwijkende starttijd).

Hoe laat is de start?
Om 10:30 uur start een groep om gezamenlijk een route te lopen, maar je kan ook later starten en individueel de route lopen. Als je bekend bent in de omgeving kan je zelfs een vrije route nemen van je startpunt naar de finish in Doorn. Er is een afwijkende starttijd voor Doorn. De Doornse lopers starten om 12:50 uur.

Waar is de finish?
De finish is op het Kerkplein bij het gemeentehuis in Doorn. Hier wordt tegelijkertijd het plasticvrij festival georganiseerd.

Hoe laat is de finish?
De finish van de groepen is gepland om ca. 12:30 uur in Doorn. Dit valt samen met de officiële opening van het Plasticvrij festival. Individuele lopers kunnen tussen 12:50 en 15:00 uur finishen in Doorn.

Ik begrijp het niet, de start in Doorn is om 12:50 en de finish van de eerste Ploggers is ook om 12:50 in Doorn, hoe zit dat?
De opening van het Festival Plasticvrij op het Kerkplein in Doorn is van 12:00 tot 12:50 uur. De opening wordt afgesloten door de start van een groep Ploggers in Doorn en de binnenkomst van de eerste lopers uit
de andere dorpen.
Starten en finishen is tijdens de opening van het festival niet mogelijk. Uiteraard is iedereen wel welkom om de opening bij te wonen en daarna te starten.

Zijn de straten afgesloten tijdens de Plogging?
Nee het verkeer gaat gewoon door, daarom ben je verplicht een reflecterend hesje te dragen en de verkeersregels in acht te nemen. Omdat bijna iedereen wel een hesje heeft hebben we er voor gekozen deze niet uit te reiken. Mocht je deze echt niet hebben, mail ons even en we leggen er eentje voor je klaar bij je startlocatie.

Waarom moet ik betalen om mee te doen?
We hebben een aantal sponsoren en krijgen een kleine subsidie van de gemeente, maar dit is niet voldoende om alle kosten van de 1 e editie te dekken. Een eventueel positief saldo op de balans komt ten goed van het doel: de Utrechtse Heuvelrug plasticvrij in 2026.

Waar kan ik onderweg consumpties krijgen?
Bij het afhalen van het startpakketje ontvang je ook een kaartje met hierop aangegeven de routes en de koffiepunten.

Wat zit er in het startpakket?
In het startpakket zit:

  • Een unieke gepersonaliseerde Plogging UH token (bij inschrijving voor 1 oktober)
  • Een afvalzak
  • Consumptiebonnen voor koffie / thee onderweg
  • Routekaartje

Een Plogging token, wat is dat?
Dat blijft nog een verassing.

Hoe kan ik terug komen bij mijn startpunt?
De meeste startpunten zijn bereikbaar met het OV, voor de lopers die zijn gestart in Maarn en bij Bergse Bossen in Driebergen zijn pendelbusjes beschikbaar.

Wat is het plasticvrij festival en wat is daar te doen? Kan ik ook aan de andere activiteiten deelnemen?
Jazeker! Als deelnemer aan Plogging Utrechtse Heuvelrug ben je van harte uitgenodigd het Festival Plasticvrij 2019 te bezoeken. Natuurlijk zijn ook ook jouw vrienden en familie van harte welkom het festival te bezoeken.

Waar kan ik mijn afvalzakje inleveren?
Je kan je afvalzakje kwijt bij de finish in Doorn, hier wordt alles ingezameld en ‘getoond’ aan het publiek. Mocht je zakje al eerder vol zijn dan kan je deze ook bij de koffie punten kwijt.

Is er ook een officiële Plogging Utrechtse heuvelrug hashtag voor gebruik op sociale media?
Jazeker: #PloggingUH2019

Door wie wordt dit evenement georganiseerd?
Plogging Utrechtse Heuvelrug is een initiatief van stichting GoedVolk en wordt praktisch mogelijk gemaakt door een
samenwerking van:

Leuk! Ik doe mee, waar kan ik inschrijven?
Inschrijven voor Plogging Utrechtse Heuvelrug 2019 kan via ons digitale inschrijformulier 


*Wij hebben ons uiterste best gedaan alle vragen die mogelijk leven over Plogging Utrechtse Heuvelrug 2019 vast te beantwoorden. Mocht u nu toch nog een vraag hebben die onbeantwoord blijft, mail ons dan uw vraag via info@goed-volk.net. Wij komen daar dan z.s.m. op terug.