Zwerfvuil in beeld!


Help mee het zwerfafval in onze gemeente op de kaart te zetten!

Hoeveel afval ligt er in de gemeente Utrechtse Heuvelrug op straat en waar ligt dat vooral? Dat willen we in september met elkaar in beeld gaan brengen. 

Waarom?
Er wordt door veel vrijwilligers (o.a. het Prikkersgilde) regelmatig zwerfafval geraapt. Dit doen zij omdat ze onze prachtige leefomgeving mooi willen houden.  Het frusterende is echter, dat er een week later nieuw zwerfvuil ligt. Opruimen maskeert dus eigenlijk het probleem. Daarom deze actie die m.n. gericht is op het registreren van al het zwerfvuil dat er in onze gemeente ligt. Met de data die we verzamelen kunnen we in gesprek gaan met de verschillende partijen die rond dit vraagstuk een rol spelen.Litterati

Hoe doen we dat?
Dat doen we met behulp van een app: Litterati. Deze app is hier speciaal voor ontwikkeld en wordt wereldwijd gebruikt. Goed registreren is een belangrijke eerste stap in het oplossen van de zwerfafvalproblematiek. Met je mobiele telefoon maak je (via de app) een foto en klik je aan (tag je) wat je vindt: een plastic fles, een snoepwikkel, een blikje, een cigarettenpakje etc. De app vertaalt deze gegevens naar een kaartbeeld en geeft aan welke soorten afval het meest voorkomen en exact op welke plekken.

We hebben jouw hulp nodig!
In een grote gemeente als de Utrechtse Heuvelrug is het een hele opgave om een compleet beeld te krijgen. Daarom kunnen we de hulp van zoveel mogelijk mensen gebruiken en roepen we alle inwoners van onze gemeente om een of meer straten te ‘adopteren’ en voor elke geadopteerde straat het zwerfvuil dat daar ligt te registreren via de Litterati-app (zie uitleg hieronder).

Je mag het afval natuurlijk meteen opruimen (opgeruimd staat netjes), maar dat hóeft niet. Het gaat nu vooral om een goed beeld te krijgen van omvang, aard en locatie.

Zo doe je mee:

Bepaal voor welke straat of route je het zwerfafval in kaart gaat brengen.

Stuur ons een bericht per mail  (naar: info@goed-volk.net) welke straat of route jij adopteert. Geef aan of je alleen gaat vastleggen of dat je vastlegt en het zwerfvuil ook gaat rapen.

Wij zullen deze dan markeren op de kaart van jouw dorpskern. Oranje voor alleen vastleggen in Litterati en blauw voor vastleggen en rapen. (Volg de instructies hieronder.)  Zo zien anderen welke straten al ‘vergeven’ zijn.

Om het zwerfvuil in kaart te kunnen brengen gebruiken we de app Litterati. Deze vind je in de App-store van Apple of in de Google Play store.

Registreer je in Litterati en meld je vervolgens aan bij de Club Utrechtse Heuvelrug Plasticvrij 2026. BELANGRIJK: Door je bij onze club aan te melden wordt het voor ons mogelijk om de registraties van alle deelnemers bij elklaar te brengen.

Een uitgebreide instructie voor het gebruik van de Litterati app vind je hier>

Nu ben je klaar om de straat op te gaan. Loop jouw route en leg ieder stukje zwerfafval dat je tegenkomt vast met de camera van je telefoon in de Litterati app.

Geef ons even een seintje per email om te laten weten dat je klaar bent.

Presentatie op het Plasticvrij Festival
12 oktober 2019

Tijdens het Plasticvrij Festival wordt het resultaat van deze actie worden gepresenteerd op een groot scherm in de Raadszaal.

Doe mee en maak kans op leuke prijzen
Er zijn leuke prijzen voor de personen of groepen (scholen) die de grootste bijdrage aan de actie hebben geleverd. Dus geef je op. Alleen, met een vriend(in) of met je klas, team of collega’s.

Dorpskernen: geadopteerde straten